Home » Stories » Countries » France » BIJEN: Hype mee, bee happy!

BIJEN: Hype mee, bee happy!

Ze zijn irritant als je een ijsje eet, maar heel nuttig en zelfs een hype!

Als ik niet beter zou weten, dan zou ik denken dat 2017 het jaar is van de bij. Volgens de Chinese kalender is het het jaar van de Haan. Toch zie ik de bijen boven alles uitvliegen. De kleine mormels zijn een trend.

Naast dat Matthijs deze prachtige wezens vast weet te leggen, is het show-bizz-dier op allerlei kanalen te vinden: online kranten (zoals Trouw en Volkskrant) weten geregeld de honing-koning als onderwerp te gebruiken, NTR tv-programma’s zoals ‘De Kennis van Nu’ en zelfs RTL 4 – programma’s als ‘RTL Lifestyle Xperience’ gebruiken bijen om mee te hypen.

De radiomakers van Radio 1 concludeerden ook al dat de honingmakers hip zijn: “Dat is goed nieuws, want ze hebben de aandacht nodig.” Bijen hebben het namelijk zwaar. Als de bij zou uitsterven, dan missen we niet alleen de honing, maar dan worden ook vele gewassen niet meer bestoven. We zouden dan ongeveer driekwart van onze groente- en fruitsoorten moeten missen.

Volgens de NOS heeft de afname in bijen onder andere te maken met de mens en de klimaatverandering. Er zijn te weinig bloemen, planten en plekjes in de natuur waar bijen kunnen nestelen. Het is dus een noodzaak dat de bzzz-ers gered worden. En dat kunnen we met z’n allen als volgt doen:

 

1. Bloemen in de tuin

Bijen hebben bloemen nodig voor de nectar en de stuifmeel. Toch zijn er bepaalde bloemsoorten die bij uitstek geschikt zijn voor de bijen: Sedum (soort vetkruid), Asters zijn bloemen voor nectar en bolgewassen bijv. Krokussen geven voeding voor in het voorjaar.

Neem bij voorkeur (wahaha BIJ voorkeur) onbespoten planten. Meer bloemrijk-advies vind je hier.

 

2. Bij-vriendelijk lustoord

Er zijn een aantal simpele dingen die je in de tuin kunt toepassen, zodat bijen weer lekker in hun vachtje gaan zitten:

  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in de tuin waar Neonicotinoiden in zit. Wellicht zijn milieuvriendelijke onkruidverdelgers het overwegen waard.
  • Dood hout niet weghalen. Zeker niet dood hout op zonnige plaatsen. Het zijn ideale nestelplekken. De één z’n dood, is de ander z’n brood.
  • Zorg voor zanderige grond. Wel 70% van de bijenvolken zoekt haar woonplaats in zanderige oppervlaktes met veel zonlicht.
  • Bijen vinden het ook fijn om te nestelen in gesnoeide bramen- en vlierstruiken. Snoei nou niet alles meteen eraf, maar gewoon een klein beetje. Holtes tussen de takken, daar gaat het om.

Smaak te pakken? Klik hier voor meer bijen-vingers.

 

3. Bijenhotels

Voordelen van bijenhotels: je kunt het makkelijk zelf maken en het is geen concurrent van Airbnb. Met materialen zoals rietstengels, bamboe en houtblokken met zelfgemaakte gaatjes erin, kom je al in de buurt van een schattig herbergje. Zet het bouwsel in zuidelijke richting voor meer aanzien. Laat je het toch liever aan de profs over? Klik hier voor bijenhuisjes.

Zoek je meer inspiratie om zelf te bouwen, ga dan naar de website van de bijenhotels.

 

4. Start een petitie

Neem een voorbeeld aan het plaatsje Schipluiden. De inwoners zijn een burgerinitiatief gestart voor het terugbrengen van de bijen. Het resulteerde er niet alleen in, dat de gemeente bermen ging bezaaien met bloemen, maar zelfs een aantal bermen van snelwegen kregen gekleurde velden van de Provincie, zoals op de A4. ‘Honey Highway’ is nu een succesvolle stichting met landelijke allure.

Grijpt dit je aan? Kom ook in beweging! Ga naar Honey Highway voor meer.

 

5. Koop honing bij een bijenvereniging

Honing, bloemzaad, geurzakjes, etc. Het kan zomaar zijn dat je geen tuin, weinig tijd of gewoon geen bijen-vingers hebt, maar toch iets wil doen? Er zijn een aantal bijen-stichtingen of verenigingen die allerlei leuke producten verkopen. Zo support je de bijen en jezelf!

Bijenstichting Bijenlint: verkoopt in hun webshop honing, bloemenzaden, bloembollen, honingproducten en veel meer.

Honey Highway: zijn gespecialiseerd in bloemenzaad.

 

 

Bronvermelding

Bijenlandschap

Bijenlint – Dracht info

De Kennis van Nu

IVN – Bijen Nieuws

Jaar van de Haan

NOS Jeugdjournaal

Radio 1

RTL Lifestyle Experience

Sedum Vetkruid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *