Home » Stories » Countries » Thailand » Zonnebrandtest in Thailand

Zonnebrandtest in Thailand

De zonnebrand is op. ‘Geen probleem, zonnebrand is overal te koop’, zou je denken. Toch is zonnebrand in Nederland anders dan in Thailand. Zo kun je in Nederland overal goede zonnebrandcrème kopen, omdat het moet voldoen aan allerlei eisen. Nota bene zonnebrand van huismerk Kruidvat was in 2016 de beste volgens de consumentenbond, voor maar liefst 5,90 Euro. (Dit is verder geen advertentie 😉 )

Dit, in tegenstelling tot Thailand waar het ‘gewoon’ lotion kan zijn en je je verschrikkelijk kunt verbranden. Op bijvoorbeeld Tripadvisor waarschuwen allerlei mensen om geen goedkope of ‘zomaar’ zonnebrand te kopen. Zij zijn ernstig verbrand, wat de stemming van hun vakantie behoorlijk heeft beïnvloed!

Dus ik ben op internet gaan kijken waar zonnebrand aan moet voldoen en welke zonnebrandmerken betrouwbaar zijn in Thailand. Ik stuitte op 3 merken: Ultra sun, Riermann en Badger Sunscreen. Ik ben niet bekend met deze merken, want in de Tesco supermarkt kon ik ze niet vinden. De apotheek was ook verhuisd (zo kwam ik later achter), dus ik moest het doen met de merken die ze hebben. Er zijn ongeveer 8 – 10 merken, waarvan ik het volgende serieus heb overwogen:

Nivea: Wellicht wel de bekendste van de wereld. De omschrijving achterop de verpakking stond in het Thais. Het gaf me een gevoel dat het een lokaal product is. Waarschijnlijk niet verstandig om dit merk nu te nemen.

Vaseline: Dit is ook een bekend merk in Nederland. Het schap was bijna leeg, dus het merk wordt lokaal veel gebruikt, zou je denken. De eerste fles die ik pakte stond half open. Hmmmm, wat moet ik daar van denken? Thaise omschrijving op de achterkant, met het welbekende Unilever-teken. Is deze zonnebrand wel van betere kwaliteit?

Banana Boat: Dit merk hebben we met veel plezier en vaker gebruikt. De tube was geseald, dat gaf me meer vertrouwen, maar geen garantie. De “Skin Cancer Foundation” stond afgebeeld. Heel goed, men is ervan bewust dat zonnebrand belangrijk is. Puntje erbij, maar niet overtuigd. Op de achterkant was een sticker in het Thais geplakt, wat betekende dat het niet gemaakt wordt in Thailand. There it is! Gemaakt in ‘the US of freaking A’, normaal geen fan, maar nu zeker wel.

De volgende stap was de zonnebrand testen. Het is namelijk niet de bedoeling om me alsnog 3e graads te laten verbranden én ook geen betere zonnebrand bij me te hebben. De zonnebrand trekt snel in en is niet vettig op de huid. Na de verplichte 20 minuten inwerktijd, gaf ik het 1 uur om de zonnebrand zijn werk te laten doen. Na een uur had ik dezelfde teint op mijn huid en waren mij de rode plekken bespaard gebleven. Hiermee is mijn zonnebrand aankoop geslaagd!

Begrijp me goed, dit is absoluut geen reclame voor een bepaald merk zonnebrand. Het gaat mij er vooral om dat het verstandig is om na te denken over de kwaliteit van het product, zodat je enige vorm van verbranding van de huid kunt voorkomen. Koop dus niet standaard Banana Boat zonnebrand, want daar kunnen ook lokale nep-producten van verkocht worden.

Het kan dus geen kwaad om een beetje te investeren welke merken goed zijn in het desbetreffende vakantieland. Vergelijk vervolgens alsnog het ene merk met de andere en probeer de nep-artikelen eruit te filteren. (Of het nou een apotheek is of een supermarkt) Kijk waar het vandaan komt en wat er verder op de verpakkingen staat. Koop vervolgen de beste die er is en test het product, zodat je alsnog enorme verbrandingen kunt voorkomen.

Als allerlaatste wil ik graag meegeven, dat ik te laat nieuwe zonnebrand heb gekocht. Stel dat mijn zonnebrand van slechte kwaliteit was, dan had ik niets om op terug te vallen. De volgende keer koop ik nieuwe zonnebrand als mijn oude bijna op is, zodat ik dus genoeg overhoud voor een back up. Veel succes en geniet van de zon!

 

 

 

 

Bronvermelding

Consumentenbond – eisen

Gezondsheidsnet

Tripadvisor – Warning

 

  1. volgdezon
    | Reply

    Goeie info 🙂 En qua Thaise Nivea klopt, ik had faktor 30 maar alsnog een verbrande neus, was dus zeker geen faktor 30, misschien zelfs wel geen faktor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *