Home » Stories » Countries » Indonesia » Ogoh-Ogoh

Ogoh-Ogoh

Het was al vroeg in de middag rumoerig op straat. Heleboel Balinese mannen, vrouwen en kinderen waren al mooi gekleed. Kleurrijke sarongen, met bijpassende bloezen en een sjaal om de taille geknoopt. Mensen verzamelden zich op straat en zaten op de stoep te wachten voor het grote gebeuren, door de jongeren gemaakte OGOH-OGOH optocht. Nergens op de wereld is zo'n feest, behalve op Bali.

Het Hindoefeest begon voor ons met groepsgebed. Tegenover de stoep, waar de toeristen zich verzamelden, stonden twee grote partytenten. Daaronder zaten mannen en vrouwen veelal in wit gekleed die op de grond zaten. Om de beurt gingen mannen met een bruine bloemrijke blouse een tekst opzingen. Zij hadden duidelijk een aparte taak. Net als het orkest, dat hun bijstond.

Met z'n allen waren ze gericht op het grote offer, met de welbekende bloemenbakjes, bamboe, kokosnoten en andere rituele voorwerpen die van belang waren. Zingen, met water spatten, spetters drinken, rondjes lopen om het altaartje, het was een heel gebeuren. Af en toe kwam er een pannekoek van een toerist voorbij die ertussen ging staan voor zijn fotocollectie. Toch leek het over het algemeen vredig en ontspannen.

Na deze ceremonie werd het grote offer snel opgeruimd. Er moest immers plaats gemaakt worden voor de kunstwerken die door de straten gesjouwd zouden worden. Maar eerst gingen de jonge acteurs per groep naar de tempel. Ondertussen maakten de mannen onder de party-tent een plekje voor de jury. Ook in de straten stonden de toeschouwers ondertussen drie rijen dik aaneengesloten, waarbij we af en toe naar de kant werden geschoven door de politie.

In de verte hoorden we de muziek aankomen. Eerst de kleintjes met hun zelfgemaakte poppen. Zij deden niet veel onder voor de oudere jongens en meiden die aansluitend kwamen. Sommige Ogoh-Ogoh groepen hadden een act voor de jury, die geen emotie dulden op hun gezicht. Vaak met dans die te maken had met een geest, een redder in goud en zelf verzorgde muziek. De grote Ogoh-Ogoh pop was de verrassing in het verhaal.

De Ogoh-Ogoh poppen zijn demonen van het Balinese Hindoegeloof. Het symboliseert de zuivering van de natuurlijke omgeving van enige geestelijk verontreiniging, gassen en slechte activiteiten van de levende wezens. Vaak is dat de mens. Ogoh-ogoh is gerelateerd met de hindoeleering Bhuta-kala en staat voor eeuwige energie en eeuwige tijd. Het eindigt met het ritueel verbranden op het kerkhof als symbool voor zelfreiniging.

Men vergelijkt het met Oud&Nieuw, omdat de dag erna een stille dag volgt genaamd Nyepi. Het is een manier voor moeder natuur om te herstellen, waarbij de mens geen invloed heeft. Er mag geen geluid gemaakt worden, de straten zijn leeg, de tv doet het niet, lichten mogen 's avonds niet ontstoken worden en het vliegveld is gesloten. Van 06:00 tot 06:00 wordt er letterlijk niets gedaan op Bali. Enige rumoer is een overtreding en een fikse boete zal daarop uitgedeeld worden in de dagen die volgen.

Vele reisorganisaties raden af om gedurende deze periode op Bali te zijn, maar wij vinden het een verrijking van de Bali-experience!

 

Bronnen

B. The Both. (2017). Geraadpleegd op 28 maart 2017 van de Wikipedia website

Geraadpleegd op 27 maart 2017 van de website Bali-Indonesia

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *