Home » Stories » Countries » Indonesia » Get dirty in Kuta Beach

Get dirty in Kuta Beach

Kuta Beach, een welbekende badplaats gelegen op Bali. Toeristen komen en gaan om het hippe, Balinese en moderne leven te combineren met de vele stranden, discotheken, lekker eten en het tropische klimaat. Het is een drukke stad en de kustroken zijn vol. Niet perse vol met mensen, maar vooral vol van afval.

Girl at Kuta Beach (C) Changes in Longitude

Het schijnt een seizoen-dingetje te zijn. Zeker tussen december en maart zijn er sterke water- en luchtstromingen landinwaarts richting Bali / Kuta Beach. Veel rotzooi uit de oceaan wordt meegenomen en spoelt aan. Men zegt dat een groot deel van het vuil afkomstig is van het nabij gelegen eiland Java. De locale bevolking noemt het ook  “trash season”. (Larissa, 2013)

Een bijkomend probleem is dat ook rivieren in de zee uitkomen. De eilandbewoners hebben de neiging om afval op straat of in de rivieren te gooien, als ze het niet verbranden. In het regenseizoen kan het zo hard hozen, dat de rotzooi naar rivieren stroomt en uiteindelijk in de zee beland. (Balipod, 2011)

De Indonesische overheid lost het probleem op door honderden trucks te vullen met het aangespoelde afval. (Balipod, 2011) Maar wellicht is het duurzamer om een grofvuil-ophaal-systeem te ontwikkelen en te implementeren.

Gelukkig zijn er allerlei andere initiatieven en bedrijven die resoluter te werk gaan. Een goed voorbeeld is ‘Eco Bali Recycling‘ die met partners promoten hoe om te gaan met afval en zoeken naar de beste en milieuvriendelijkste afvaloplossingen. Daarnaast halen ze daadwerkelijk afval op en verwerken het op een juiste manier.

Het is maar hopen dat zulke fantastische initiatieven de overhand nemen op Bali. Dat maakt het surfleven een stuk makkelijker.

 

Bronvermelding

Balipod. (2011). Geraadpleegd op 6 januari 2017 van de website: BaliPod
Larissa. (2013). Geraadpleegd op 4 januari 2017 van de website: Changes in Longitude

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *