Home » Stories » Countries » Netherlands » HALLOWEEN een nationale feestdag?

HALLOWEEN een nationale feestdag?

Niet eens mijn digitale agenda of vrienden om me heen, maar de commercie herinnert mij eraan dat Halloween in aantocht is. Tv-spotjes, fraai versierde supermarkten en de eeuwige leuke creatieve etalages geven me het idee dat Halloween een nationale feestdag is. Voor jong en oud. Tocht heb ik hier nog steeds mijn twijfels over. Loopt iedereen wel warm voor een verkleedpartij met bloed en pompoenen?

 

In de regio

Wees creatief met pompoen. Zulke activiteiten worden wel degelijk georganiseerd in Haarlem en omstreken. Op Landgoed Olmenhorst bijvoorbeeld kunnen kinderen, tegen betaling, hun ‘pompoen’ kwijt door er creatief mee te knutselen. In Haarlem organiseert ‘Dagverblijf’ een Halloween-parade, maar dan voor een wat oudere doelgroep. De optocht start ’s avonds op de Grote Markt en eindigt in De Lichtfabriek tot in de late uurtjes.

 

De kranten

Toch, als ik het zelf niet opzoek, gaat het bloederige feestdag zomaar voorbij. Het is donderdagochtend en de kranten pikken alles op, behalve dat ik verkleed moet zijn. Als ik mee wil doen, moet ik toch echt voort maken. Zaterdag gaat HET immers al gebeuren.

Of misschien is Halloween al ingeburgerd en hoeft het helemaal niet gepresenteerd te worden in de media. Het zegt wellicht iets meer over mezelf. Dat ik af en toe gewoon iets meer moet mengen met anderen. In groepen enzo. Je weet wel, de samenleving. Hmmm, toch even verder onderzoeken.

 

Middel tegen crisis

In 2014 publiceerde de NOS dat Halloween steeds populairder wordt. Kostuums zijn niet aan te slepen. Maar volgens retaildeskundige Paul Moers, komt dat door de economische crisis. Het is een slecht jaar voor de detailhandel en men ziet Halloween als een perfecte kans om de consument uit de put te helpen. Wink, Wink. In de sobere tijden, mag er ook wel iets gevierd worden. Voor de winkeliers vertaalt zich dat vooral in omzet.

 

Uit de sleur

Een jaar later, 2015, komt ‘Nieuws Redactie’ met een artikel dat Halloween geen kinderfeest is in Nederland. “Zij hebben Sint Maarten om langs de deuren te gaan.” is de reden volgens Ineke Strouken, directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Halloween is steeds meer een verkleedfeest voor volwassenen.

Het sluit namelijk perfect aan bij de Nederlandse feestcultuur: Nederland houdt van verkleden. Ff wat anders aan je hoofd, geen werk en uit die dagelijkse sleur. Jezelf omtoveren tot een griezel, zorgt dat je even iemand anders kunt zijn. Leuke muziek en iedereen ziet er zombie-achtig uit. “Het wordt een soort avontuur, waardoor je makkelijker contact legt met iemand anders.” zegt Strouken.

 

Tegenwoordig

Wie maar een beetje zoekt op de welbekende zoekmachines op internet vindt allerlei activiteiten rondom Halloween. Wie wil kan vast en zeker iets leuks vinden in zijn of haar omgeving. Van scholen, bejaardentehuizen tot grote evenementen, tegenwoordig wordt het overal gevierd. De ene activiteit met wat meer bloed dan de ander, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een perfecte aangelegenheid om iets te organiseren of te vieren. Het blijkt dan ook een echt Nederlandse feestdag te zijn.

 

Sam het is hip

Okee, daar sta ik dan met m’n goeie gedachten. Met het idee dat het niet zo populair is, blijk ik in eens gigantisch achter te lopen. Wellicht toch vrijdagavond een nacht doorhalen. Dan sta ik zaterdagavond fris en fruitig klaar, als een echte zombie, bij de Halloween-parade op de Grote Markt in Haarlem. LET’S HAVE A PARTY… 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *