Home » Stories » Countries » Netherlands » Is zwemmen in de zee gezond?

Is zwemmen in de zee gezond?

10 Redenen waarom plakkerige strandzand tussen je tenen toch de moeite waard is!

Zwemmen in de zee. Wellicht nog een beetje koud voor de tijd van het jaar, maar met het mooie weer trotseren we de enorme afkoeling massaal. Het is een uitkomst én blijkbaar heel gezond!

Volgens allerlei studies en gezondheidsforums is de Noordzee zelfs heilzaam. Te vergelijken met een wellness. De zeelucht geeft ontspanning en in het water zitten stoffen, zoals kalium, calcium, fluor en zink die blijkbaar goed voor je zijn.

Maak je vooral geen zorgen om het kwaliteit van het water, want dat doen Rijkswaterstaat, Stichting Noordzee en (RIKZ) Rijksinstituut Kust en Zee. Zij onderzoeken o.a. de algenvorming en de verontreiniging in de zee.

Maar wat doet het dan precies met je, het strand en het zeewater? 10 Redenen waarom plakkerige strandzand tussen je tenen toch de moeite waard is:

 

1 Zeelucht is goed voor de geest
Voor iedereen is de zeelucht gezond. Je ademt spoorelementen in van zouten die zich verspreiden als ionen in je bronchiën. Wie veel last heeft van overspannenheid, vermoeheidsverschijnselen of geestelijke klachten kan ontzettend opknappen van een wandeling op het strand.

 

2 Zeelucht is reinigend
Expert Maureen Jenkins is van mening dat mensen die dichtbij de zee wonen ook gezondere luchtwegen hebben dan andere. Zeelucht is zeer reinigend. Het stuurt het vocht in het lichaam naar de luchtwegen, waardoor er geen irritaties ontstaan.

 

3 Anti-hooikoorts
De zeelucht, maar ook het zeewater is zo intens en gezond, dat je prima met zeewater kan spoelen. Zeker voor mensen met Hooikoorts, met klachten zoals jeuk aan de neus en/of een loopneus. Het water zorgt ervoor dat de neusholtes vrijkomen van de irriterende pollen.

 

4 Zuiver water
Naast de kalium, calcium, fluor en zink die eerder al genoemd zijn, zit er in de zee ook jodium, vitamines en een geconcentreerde vorm van algen. Het water is zo intens, dat een keer dommelen in het water al genoeg is om het op te nemen in de huid. Vervang de algencréme met zo af en toe een plons in het zeewater. Een natuurlijker wijze is bijna niet te vinden.

 

5 Huidaandoeningen
Heb je ergens een wondje, ga dan maar de zee in. Zo goed is het zoute water voor je huid. Zelfs mensen met een huidaandoening zullen er baat bij hebben, zoals met de huidziekte Psoriasis. Het zout en kaliumchloride stimuleert het genezingsproces. Dit geldt ook voor klachten met eczeem. Met name kinderen kunnen eczeemproblemen verminderen door regelmatig in de zee te zwemmen.

 

6 Haarverzorging
Je zult het vast wel gemerkt hebben als je gezwommen hebt in de zee. Je haar voelt dan droog aan. Dat komt omdat het zout goed is tegen alle oliën en vetten op je hoofdhuid. Daarnaast zorgt zeewater voor extra volume in je haar, wat altijd het perfecte beachkapsel geeft. Als laatste werkt de zee ook reinigend. Alle chemicaliën die in je haar blijven hangen door bijvoorbeeld haarspray en andere producten, worden door de zee weggespoeld. Vergeet dus niet kopje onder te gaan, voordat je de zee uitloopt.

 

7 De zee voelt levendig
Sommigen voelen zich levendig als ze een duikje hebben genomen in de zee. Dat kan ook goed kloppen. Volgens professor Michael Tipton van de Portsmouth University, is dat vanwege het frisse water dat sensoren in het lichaam activeert. Dat verhoogd het hartslag en geeft een levend gevoel.

 

8 Goed voor het immuunsysteem
Drie keer per week jezelf onderdompelen in koud water of koud zeewater activeer je het immuunsysteem. Volgens een studie uit Tsjechië zorgt het ervoor dat er een stijging ontstaat van witte bloedcellen. Juist deze cellen zijn immuuncellen die belangrijk zijn bij het afweren van infecties. Weer of geen weer, altijd zeeweer.

 

9 Goed voor de relatie
Een andere studie constateerde dat het koude zeewater ook goed is voor het seksleven. Het koude water zorgt ervoor dat het testosteron en het oestrogeen gehalte sterk stijgt. En dat heeft positieve effecten in bed. Ooit afgevraagd waarom er zoveel kindjes gemaakt worden na een hittegolf?

 

10 Strandzand maakt fit
Juist wandelen over het strand word je erg fit van. Het zand is niet vlak maar juist onregelmatig. Daarnaast zijn de zandkorrels constant in beweging als je er over heen loopt. Dat maakt lopen over het strand moeizaam, maar dat is dan wel goed voor de conditie.

 

 

 

 

Bronvermelding

AD

Mens en gezondheid – Positieve invloed van zon en zee

Mens en gezondheid – Zwemmen in de Noordzee

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *