Home » Stories » Countries » Netherlands » Bounty stranden verdwijnen

Bounty stranden verdwijnen

“De effecten van klimaatsverandering en de stijgende zeespiegel: flinke stukken land lopen onder water door de zee, waardoor nu al twee dorpen zijn weggespoeld.”

Nederland kent heel wat kusten, zo’n ruim 432 kilometer lang om precies te zijn. Je zou kunnen denken, gewoon zand en zee. Maar het zou je verbazen. Terwijl 82 procent uit zand bestaat, is de rest gevuld met menselijke constructies, zoals de zeewering.

Ook het zandstrand heeft niet altijd zijn echte oorsprong. Om de kustlijn zoveel mogelijk in stand te houden, wordt er jaarlijks twaalf miljoen kubieke meter zand verplaatst. Dat is afkomstig van de zeebodem, een aantal kilometers verder de zee in.

Het is nodig, want het klimaat veranderd en de zeespiegel stijgt. De golven worden krachtiger en nemen steeds makkelijker stukken kust en strand mee. Nu zijn de kusten nog wel veilig, maar op de lange termijn zal dat niet het geval zijn.

Niet alleen Nederland heeft te maken met een stijgende zeespiegel. Over de hele wereld zijn er landen die worstelen met een verwoestende en sterke zee. In sommige delen van de wereld is het zo erg, dat mensen moeten verhuizen om maar geen natte voeten te krijgen.

Ten noordoosten van Australiƫ bevinden zich bijvoorbeeld de Salomonseilanden, waar ongeveer 500.00 inwoners wonen. Zij worden geconfronteerd met de effecten van klimaatsverandering en de stijgende zeespiegel. Flinke stukken land lopen onder water door de zee, waardoor nu al twee dorpen zijn weggespoeld.

Ook uit eigen ervaring hebben we de zee hun banen richting diverse huizen en woonkamers zien spoelen. Wat op de kaart leek als prachtige witte stranden in het zuidoosten van Thailand, waren in werkelijkheid verlaten huizen die de zee opgeslokt heeft. Geen plek meer om te zonnen en alleen zandzakken om de dagelijkse vloed tegen te gaan.

De klimaatverandering heeft een flinke impact op de wereld. Het gevolg is dat stranden langzamerhand zullen verdwijnen. Wanneer, dat is alleen de vraag. Nederland is bezig om de komende 50 jaar veilig te stellen. Het zal de toekomst uitwijzen of dat genoeg is.

 

 

 

Bronvermelding

Fijn op vakantie

Kijk Magazine

NOS

Quest

RTL Nieuws

Westduinpark

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *