Home » Stories » Countries » Netherlands » Ontdek Amsterdam: NU 10 SUGGESTIES!

Ontdek Amsterdam: NU 10 SUGGESTIES!

Even geen zin in shoppen, maar toch de grote stad in? Zie Amsterdam door een andere bril. Ontdek de stad door langs beroemde, mooie en belangrijke standbeelden te zwerven. Wie weet wat je onderweg allemaal tegen komt!

 

Met deze enorme lijst, kun je zelf een tour samenstellen met jouw favoriete standbeelden. Het ene monument is verwerkt in luifels of bankjes, terwijl het andere aanzien heeft op een plein of op de hoek van de straat. Het is een prachtige manier om op onbekende plekken te komen en tegelijkertijd kennis te maken met de Amsterdamse historie.

 

Een impressie van 10 bekende standbeelden in Amsterdam:

 

1 André Hazes Monument

Om precies te zijn geboren in de Doustraat en getogen in de Pijp. André werd ontdekt op de Albert Cuypmarkt, waar hij ook z’n eerste biertjes dronk. Dit, volgens het verhaal van de Albert Cuyp. Herdenk André in de avond, zoals hij was, met een lekker drankje en misschien een sigaartje.

De Albert Cuyp heet u van harte welkom voor een hapje en een drankje. Klik hier voor meer informatie.

 

2 Anne Frank standbeeld

Het meisje dat journalist wilde worden en pas na haar dood beroemd werd met haar verhalen. Haar dagboek ging de hele wereld over. Hoe zij de Tweede Wereld Oorlog beleefde, ondergedoken op een zolderkamer, verscholen achter een boekenkast.

Combineer het bezoek met bijvoorbeeld het Joods Historisch Museum. Stel hier je dag samen.

 

3 Homo monument

Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven, aldus de initiatiefnemers:

“Het Homomonument staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en ver daarbuiten. Het bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porinograniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. Hier herdenken we iedereen die vermoord of vervolgd werd (en nog steeds wordt) om zijn of haar seksuele voorkeur en/of identiteit. Hier vieren we de vrijheid te kunnen zijn wie we zijn. Hier roepen we op tot waakzaamheid voor in het heden en in de toekomst.”

Ga naar de website voor meer informatie en andere actuele zaken.

 

4 Johnny Jordaan Plein

Het is een volledige Jordanees-avondtuur, met als hoogtepunt: Tante Leen, Johnny Meijer, Manke Nelis en Jan en Mien Froger. Zes Jordanese grootheden op één plein verzameld. Zeker een bezoekje waard.

Klik hier om geheel de wijk te ontdekken zoals die nu en vroeger was!

 

5 Sculptuur van Alida Bosshart

Amsterdam houdt heilsoldaat Alida Bosshart ter ere. De Rosse bril gaat af zodra je de activiteiten van majoor Bosshart leert kennen en door de wereldberoemde Rosse buurt loopt. Met het sculptuur dat midden op De Wallen staat en een brug die naar haar vernoemd is: de Majoor Bosshardtbrug. De brug ligt over de Oudezijds Achterburgwal, ter hoogte van de Oudekennissteeg. (Het beeld is daar vlakbij)

 

6 Standbeeld Belle (staat ook in de Rosse buurt)

Op het Oude Kerksplein in Amsterdam staat het standbeeld Belle, als eerbetoon aan de onbekende sekswerker. Er zijn veel slachtoffers in de seksindustrie. Dit beeld is gemaakt voor hen, voor kracht en moed. Mariska Majoor is ex-prostituee en inititiatiefneemster.

Wellicht is het interessant om eerst het (PIC) Prostitutie Informatie Centrum te bezoeken, voordat je een wandeling maakt door De Wallen. Klik hier voor meer informatie.

 

7 Monument voor Joods verzet

Op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal, vlakbij het Waterlooplein, staat het Monument voor Joods Verzet. Het is de plek waar de Joodse knokploegen gevochten hebben om de joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen in 1941.

Combineer het bezoek met bijvoorbeeld het Joods Cultureel Kwartier. Stel hier je dag samen!

 

8 Rembrandtmonument

Op het Rembrandtplein staat het Rembrandtmonument. In 1852 werd het beeld onthuld door Koning Willem III en Prins Hendrik. Het beeld is een herinnering aan de Nederlandse kunst historie. In 1876 is het plein hernoemd naar de huidige Rembrandtplein.

Eindig de dag op het Rembrandtplein voor een hapje en een drankje. Klik hier voor meer informatie.

 

9 Sint Nicolaas

De goed heiligman is te bewonderen naast het station op de Basiliek van de Sint-Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade 73. Zal onze Sint Nicolaas daar vandaan komen, wie zal het zeggen? Het is zeer zeker de moeite waard om de kerk van binnen te bekijken.

 

10 Wilhelmina Standbeeld

In 1972 is een beeld onthuld van Koningin Wilhelmina in haar jonge jaren. Ze regeerde van 1890 – 1948. Het standbeeld staat in het centrum van Amsterdam, op het Rokin.

Kijk voor de laatste nieuwtjes op hun agenda van het Rokin.

 

 

 

Foto: VVV NL

 

 

 

Bronvermelding

Albert Cuyp

Amsterdam

Buiten Beeld In Beeld

JCK

Monumenten

Trouw 

Sekswerkerfgoed

Stanbeelden Van der Krogt

VVV NL

Wikipedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *