Home » Stories » Countries » Thailand » Liever niet zonnen, maar bleken

Liever niet zonnen, maar bleken

In tegenstelling tot Nederland is de zon in Thailand de aartsvijand. Want wie een bruine teint heeft, heeft een moeilijk leven. Er is markt voor deze trend: crèmes, drankjes en speciale klinieken. Allerlei manieren om maar een witte huid te hebben.

De zomer is inmiddels weer in het land met deze temperaturen. Lang weekend met goed weer, dat vraagt om een bezoekje naar het strand om bij te kleuren. Een lekker kleurtje in het gezicht staat iedereen goed. Want een bruine teint betekend in Nederland ontspanning, een vrije dag of zelfs vakantie.

Maar zo wordt er niet overal gedacht. In Thailand is men liever wit. De zon en een bruine huid horen bij de arbeiders, iemand met een laag inkomen en armoede. Een wittere huid zegt immers iets over het beroep: kantoorleven, iemand in de hogere sociale klasse en status.

De lokale Thai die we ontmoet hebben tijdens onze reis in Azië klaagden altijd over de hitte. De koude winkelcentra zijn razend populair, net als de paraplu’s en de witmakende dag- en zonnencrémes.

De krant Trouw ontdekte deze trend al in 2014 en publiceerde de artikel “Een witte huid maakt het leven in Thailand makkelijker”. De hoogleraar antropologie Yukti Mukdawijitra onderbouwde dat, want volgens hem zit het in de Thaise cultuur. Een donker gelaat wordt gezien als gebrek aan eigenwaarde en een witte huid is goed.

De discriminatie in Thailand is zo sterk aanwezig, dat jonge kinderen met een donkere teint al gepest worden. Voor hen is duidelijk dat zij, ten opzichte van de wittere klasgenoten, een moeilijker leven zullen krijgen. Zowel in de liefde, als op de arbeidsmarkt.

Dus vanaf een jonge leeftijd neigen jongens en meisjes al naar alternatieven. Crèmes, vitamine C-drankjes, lotions en klinieken die zeggen de huid blijvend lichter te zullen maken. Maar helaas gaat dit ten kostte van de volksgezondheid. Met name de stof glutathion is zeer schadelijk en kan mensen ernstig ziek maken.

Helaas is er amper controle op deze “whitening” markt. Waardoor iedereen z’n best kan blijven doen om de huid te bleken. En daarmee houdt het de discriminerende cultuur in stand.

 

Bron: Trouw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *