Home » Stories » Countries » Netherlands » Zandhagedis: categorie kwetsbaar

Zandhagedis: categorie kwetsbaar

Het is een klein brutaal wezentje, de zandhagedis. “Graven, ik wil graven!”, is het enige wat er gedacht werd toen ik aan kwam lopen. Nieuwsgierig kwam er een blik mijn kant op, maar haastig werden de werkzaamheden verder in gang gezet.

Zandhagedissen, ze staan op de Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. Toch komen ze op de Veluwe geregeld voor. De omgeving is perfect: niet te veel open stukken, een beetje beschutting, mogelijkheid om te zonnen en het biedt bescherming tegen aanvallers en hoge temperaturen. Een perfecte plek voor ons en de zandhagedis.

Toch was het diertje driftig bezig in het zand. Wel bijzonder dat er geen angst ontstond toen ik mijn telefoon erbij haalde om te filmen. Dat is ook niet gek, waarschijnlijk was het een vrouwtje die haar eieren af wilde zetten. Pas met een holletje van 5 tot 10 cm diep kan ze haar eitjes twee maanden veilig stellen.

In de maanden maart tot begin april ontwaken de zandhagedissen uit hun winterslaap. Vervolgens is mei de voortplantingsperiode. Nadat het vrouwtje is bevrucht, zoekt ze een geschikte plek voor haar gemiddeld 6 eitjes, die door de zon worden uitgebroed.

 

Bronvermelding

Heiderijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *