Home » Stories » Countries » Netherlands » ‘Spotify’ de zwijnen

‘Spotify’ de zwijnen

Het spotten van leven in de natuur is niet altijd heel moeilijk. Dit keer vond het in de Veluwse bossen plaats, midden in het Spelderholt. Ineens stond daar een bord. Het omschreef ‘Wildobservatie de Ringsakker’ en we liepen met stille joligheid door.

Een hek anderhalf keer groter dan onszelf, blokkeerde de toegang naar een open veld. Door de kijkgaten, die een ouderwets Kodak-uitzicht gaf, kon NLs wildlife gespot worden. De ingehouden stilte was de moeite waard.

Terwijl we aan de ene kant reeën zagen grazen, kwam aan de andere kant de familie zwijn aangerend. Inclusief kleinkinderen, tantes en ooms. Dolle pret. Beetjes eten en achterelkaar aan rennen. De grote zwijnen inkt zwart en de kleintjes licht bruin. Echt geweldig om te zien.

Volgens boswachter Marike Vissers is het bosgebied Ugchelen-Hoenderloo een oude wildakker en staatswildreservaat sinds 1956. Door de wildstroperij in de jaren ’30 en de tweede wereldoorlog waren de edelherten bijna verdwenen.

De intentie van het staatswildreservaat was dan ook om de edelherten-populatie in stand te houden. Dit was zo’n succes dat ongeveer 30 jaar later de desbetreffende maatregels opgeheven konden worden. De edelherten, en zo ook andere dieren, vonden hun plek terug in de natuur.

Er zijn veel observatiepunten op de Veluwe. Niet alleen zwijnen, maar ook paarden, Schotse hooglanders, etc. In dit overzicht kun je mooie wandelroutes en spottertips vinden.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *