Home » Stories » Countries » Indonesia » Toe ga mee naar Snorkelland

Toe ga mee naar Snorkelland

Seen Reef Divers' Resort is niet alleen zorgzaam voor dier en natuur, maar ook voor de medemens. Samen met onze ouders wilde we graag de zee trotseren, gewapend met een boot en een snorkel. Vanwege de mobiliteit was het belangrijk om makkelijk toegang te hebben naar de boot, zowel vanaf de kade als vanuit de zee én natuurlijk relaxt te kunnen flipperen als een vis in het water. Alles wat daar bovenop kwam was luxe en zo hebben we het dan ook echt ervaren.

De groep waarmee we de zee gingen veroveren was niet zo groot. Wij met z'n vieren beschouwden onszelf als ware snorkellaars. De benodigde gear wat we meekregen bevestigde onze rol in het water. Met ons, gingen twee fanatieke duikers mee. Zij was met hem en hij was met haar. Het was een leuk Amerikaans stel. Zoals op elk schip, ging op ons bootje ook een kapitein en twee begeleiders voor de beide sporten mee. Nadat we veiligheidsinstructies hadden gekregen en alles rondom het bootje ingepakt en gecheckt was (daar ging ik vanuit), was het: "motor aan en varen maar!".

Inmiddels begaven we ons op de Balizee. Vanaf het water was goed te zien hoe groen en bergachtig Bali is, naast de hooggebergte van Java. Via de viskwekerijen die in zee afgebakend waren richting de witte stranden, gingen we naar het eiland Pulau Menjangan. Het was in totaal 1 uur varen. Pulau Menjangan ligt vlakbij Java, maar aan de zijde van Bali. Het gebied staat bekend om zijn goede snorkelplekken, maar kent ook veel wind en stromingen. Er is dus nooit een vaste plek waar alle toeristen gedropt worden. We waren erg benieuwd. Ook vanwege de verhalen die we gehoord en gelezen hadden over vervuild water. De reden hiervan is te lezen verderop in dit artikel.

Als echte zeerovers zagen we land in zicht en het eilandje kwam steeds dichterbij. Het leek onbewoonbaar, maar een tempel op een punt van een rots en een steiger bewees het tegendeel. Inmiddels was de boot minder hard gaan varen en de zeelui aan boord waren steeds harder aan het werk. De zee was helder blauw en we zagen het rif liggen. Maar helaas werden de geruchten wel bevestigd, want er lag veel afval in het water. Even werden we uit ons avontuur gehaald en we stonden met beide benen in de realiteit. Heel bedroevend om te zien. Het doet ons wederom beseffen dat we zuinig MOETEN zijn op de natuur.

Helaas was onder water een deel van het rif afgestorven, maar gelukkig niet alles. Met de gedragscodes vers in onze geheugen om het koraal niet te beschadigen, sprongen we in het water. Het was tijd om op ontdekkingstocht te gaan. Het is namelijk een bijzondere wereld met allerlei kleine onderwaterwezens: blauwe sterren, allerlei gekleurde vissen in verschillende maten en tussen het koraal soms een grote Shell-schelp (heel toepasselijk) die met een paarse mond af en toe zit te happen. De begeleider die met ons mee ging had alle tijd en geduld van de wereld. We gingen niet eerder van start totdat iedereen stabiel kon snorkelen en kon gaan genieten van de onderwaterwereld.

Na een Indonesische lunch (Gado-gado) was het tijd voor de tweede ronde. De duikers, Thijs en ik hadden nog energie over om het water in te gaan. Wat we nog niet wisten, maar vrij snel achter kwamen, was dat de zee inmiddels een heftige stroming met zich mee bracht. Het kostte weinig moeite om weg te drijven en het was onmogelijk om terug te zwemmen. Gelukkig was onze begeleider met ons mee en wist ons goed te entertainen. Want wat was het leven onderwater weer prachtig! We zwommen tussen scholen tonijn die naar ons hapten en we zagen kreeften wegschieten. Ondertussen was de boot ver weggedreven en ik besloot terug te zwemmen.

Dat was natuurlijk geen goed idee. De zee kan zo sterk en krachtig zijn, dat zwemmen en tegelijkertijd op dezelfde plek blijven een prestatie is. Het kostte veel moeite en energie zonder enkele resultaat. En toen opeens sloeg de moeheid toe. Dan is de zee ineens woest, veel te groot en ik voelde me ontzettend klein. Gelukkig had onze snorkelbegeleider ook de titel reddingszwemmen behaald en gaf me support tot aan de boot. Het duurde voor mijn gevoel erg lang totdat de kapitein ons hoorde en ons kon bereiken. Maar waarschijnlijk was ik al binnen 10 minuten in de boot. Niet veel later werden de andere ook afgepeigerd opgepikt.

We waren er allemaal stil van. De warme wind maakte dat we in een rossige toestand verkeerde, terwijl de kapitein zijn terugroute al aan het bevaren was. De dolfijnen die vlakbij de boot even met ons mee zwommen waren een tractatie op het hele avontuur. Het was in één woord een geweldige ervaring en voor iedereen aan te raden!

 

Contacts

Reef Seen Divers' Resort

Desa Pemuteran, Gerokgak

Singaraja 81155

Bali, Indonesia

Tel: +6236293001

Mob: +628123894051

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *