Home » Stories » Countries » Indonesia » Turtle Power

Turtle Power

In het noorden van Bali bevindt zich aan de kust een groen en bloemrijk klein stekkie genaamd Reef Seen Divers Resort. Laat je niet leiden door de naam, want je kunt er veel meer dan alleen duiken. Het is namelijk opgezet door mensen met een groen hart. Allerlei projecten zijn er opgezet om de natuur in stand te houden en te beschermen.

Met een mooie heg en een hekje is een deel afgesloten. Vanaf de zijlijn is goed te zien dat er 1 zandbak en 7 aquariums zijn. Bij het hekje hangt een bordje wanneer de turtles worden gevoerd. Oeeeeh schildpadden! Met een donatie komt de verzorger uitleg geven over het project. Zo nieuwsgierig als we zijn gaan we die uitdaging aan.

Met een grote glimlach komt meneer de verzorger naar ons toe. Met de klok mee verteld hij over de schildpadden in hun eigen zwembaden. “Deze wezens zijn geen huisdieren”, zo verteld hij, “ze zijn opgevangen omdat ze óf gewond zijn geraakt vaak door vissennetten óf ze zijn gevonden. Als schildpad of een nest eieren bij elkaar. Ze worden verzorgd en als het moment daar is vrijgelaten in de natuur.”

“Deze schildpad is gewond geraakt door een visnet, kijk maar naar zijn arm.” Hij wijst naar het armpje van het grote dier die alleen in een bak ligt. We zien een grijze bal onder haar huid die er duidelijk niet hoort. De arme schildpad krijgt medicijnen en volgens de dokter is zij binnen 2 maanden genezen. Om er zeker van te zijn dat ze echt beter is worden er een paar dagen extra gerekend. Dan wordt deze ‘big mama’ vrijgelaten in de natuur.

Een bak verder zien we wel 150 baby schildpadden, net een week oud. Toen de broertjes en zusjes uit een eitjes kropen van de zandbak, werden ze in een waterbak geplaatst om hun eerste fase van hun leven door te komen. Het is te schattig om te zien! De armpjes en beentjes zijn net iets te klein voor hun eigen kleine schildjes. Toch is het in die bak pompen of verzuipen: van links naar rechts schietend, tikken ze elkaar aan of ze liggen stil te slapen. In de knoop zitten ze ook wel eens, maar dat lost zich vanzelf wel op.

Terwijl we genieten van de kleintjes, horen we een bak naast hun de tieners spatteren. De Ninja Turtles zijn 2 – 3 maanden oud en bijdehand. Terwijl we het schouwspel van deze schildpadden observeren komen ze als een speer op ons af. Natuurlijk hebben ze als een echte puber honger. Ze klimmen over elkaar heen, de één krijgt een trap, de ander geeft een duw en dan schieten ze elkaar weer achterna. Je zou zeggen met eten wordt het rustiger, maar nee hoor. Terwijl het dode vliegende visjes als voer worden gegeven is het wederom weer stoeien. De één aan de kop en de ander aan de staart van de vis. Wie het hardste kan trekken. Pas als iedereen genoeg heeft, dan is de vrede gekeerd in huize ninja turtles.

De enige schildpad die in het huis verblijft is de grote schildpad met een haak als snuit. Als baby is hij opgegroeid bij een Balinese familie. Maar natuurlijk werd de schildpad groter en groter. Nadat men geen aquarium voor het beest kon vinden hebben ze hulptroepen ingeschakeld. Doordat deze reuze schildpad altijd is gevoerd, zou hij het niet kunnen overleven in de natuur. Sindsdien is hij de mascotte van alle schildpadden.

Het is waanzinnig leuk om een kijkje te nemen in de wereld van de schildpadden. De verzorger neemt de tijd voor ons. Hoe enthousiaster wij worden, hoe meer hij gaat vertellen. De schildpadden worden met veel liefde verzorgt. Iedereen herkent hem als hij langs de bakken loopt. Wellicht voor eten of gewoon voor een praatje, wie zal het zeggen. Maar het was DE moeite waard om dit project te steunen!

 

 

Contacts

Reef Seen Divers’ Resort

Desa Pemuteran, Gerokgak

Singaraja 81155

Bali, Indonesia

Tel: +6236293001

Mob: +628123894051

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *