Home » Stories » Countries » Iran » Veilig Verkeer Iran

Veilig Verkeer Iran

Het is voor ons niet eens het overwegen waard: reizen met het openbare en/of lokaal vervoer. Niet dat we het niet leuk vinden. Integendeel, in grote steden is het juist heel erg leuk, handig en vaak goedkoop om met een metro, tram of bus te reizen. Maar voor langere afstanden gaat onze voorkeur uit naar een huurauto. De reis wordt persoonlijker. We kunnen gaan en staan waar we willen. Ook in Iran hebben we een auto gehuurd. Een heleboel ‘kenners’ op het internet raden het af, maar gelukkig zijn we eigenwijs. Toch hebben de online verkeerskenners, expert op het gebied van het Iraans verkeer, ergens wel een punt.

Er is wel degelijk een negatieve vibe gaande als het gaat om het verkeer in Iran. We hebben veel ongelukken gezien op snelwegen, inhaalmanouvres ervaren die dodelijk af hadden kunnen lopen en in en om de steden is het een guerrilla aan auto’s, brommers en voetgangers. Om het nog maar niet te hebben over de verkeersregels die op maat gemaakt lijken te zijn ;). Het Nederlandse verkeer is beduidend anders dan in Iran. De vraag is of het dan onveilig is om een auto te huren en zelf te gaan rijden, als een Perzische held in blik op vier wielen. We hadden ook ons backpackers gevoel kunnen oprakelen en met de bus en/of trein kunnen gaan.

 

De feiten op een rij

De cijfers liegen er niet om. In 2009 is er een rapport verschenen in samenwerking met 3 universiteiten uit Amerika en 2 universiteiten uit Iran. De onderzoekers hebben het verkeersmanagement in Iran onderzocht, waarvan onder anderen de verkeersveiligheid. Hierin worden de oorzaken en gevolgen van de verkeersproblemen in Iran weergegeven en gerefereerd naar de study van Montazeri. Daarin wordt duidelijk dat in het Perzische kalenderjaar van maart 1999 tot maart 2000, er totaal 15.482 personen zijn verongelukt op de weg. Hiervoor zijn dan ook verschillende oorzaken: 66% door geen gordel te dragen en 57% neemt onnodig veel risico. Ook de slachtoffers zijn helaas te groeperen. Zo zijn 33% voetgangers, 33% inzittenden en 16% bestuurders die een ongeval niet hebben overleefd. Helaas stijgt het aantal verkeersongelukken, want in 2008 zijn 28.660 mensen verongelukt. Het totale aantal verkeersongevallen was dat jaar 6 keer zoveel. Iran zit in de top van de wereld als het gaat om rampspoed op de weg. (Nadim ea, 2009)

 

De klassieke fout

Best jammer dat Iraniërs het gordeldier niet kennen. Het simpelweg dragen van een langwerpig stukje polyester in de auto kunnen velen mensenlevens redden. (Nadim ea, 2009) (Helling ea, 2000) De impopulariteit van de gordel komt wellicht doordat mannen de neiging hebben om medepassagiers te imponeren met hun rijgedrag. Zo ontdekken de onderzoekers van diverse universiteiten, zoals van Gezondheid en Veiligheid, Promotie en Onderzoek Centrum. De deskundige hebben zich gespecificeerd op het onderwerp ‘Trends fatale verkeersongelukken in Iran’. Het roekeloos rijden heeft te maken met stoerdoenerij, zo wordt er uitgelegd. (Bahadorimonfared ea, 2013) Dus wellicht heerst er enige twijfel aan het rijgedrag als men een gordel draagt. Als er tenminste gordels zijn. En daarnaast: ‘het dragen van een gordel is toch niet cool…’
Maar er wordt gesuggereerd dat er nog méér schort aan de auto. De Iraans geproduceerde auto zou niet aan de Europese veiligheidseiseen voldoen. Het vergoot de kans om betrokken te zijn bij een ongeluk. (Nadim ea, 2009) Of het waar is of niet, feit is dat het importeren van ‘westerse’ auto’s erg duur is. Er wordt dus veel met oude auto’s gereden. En vaak is al van ver te ruiken dat een APK in Iran niet een ‘hot item’ is. Wil men een veilige auto in Iran hebben, dan is het de bedoeling het ook zelf te regelen. Een betere veiligheid, begint bij uzelf.

 

Liever ijdelheid dan veiligheid

Zoals velen landen het fenomeen kennen, is de brommerrijder ook erg aanwezig rondom de steden van Iran. Het oude vertrouwde beeld wordt hierin ook bevestigd:man, vrouw, 2 kinderen en boodschappen worden vervoerd op een tweewielige monster. Opmerkelijk is dat bijna alleen de man brommer rijdt en dat hij een helm bij zich heeft. Niet op zijn hoofd, maar voor zich op het stuur als een soort gelukspoppetje. Want ja, het dragen van een helm verpest het haar en dus de gave look. Zo zagen we velen brommerrijders hun vette haar in model brengen, terwijl ze door straten scheuren. Niet verrassend dat 92 % van de Iraniërs een helm bezitten en slechts 13 % daadwerkelijk gebruik maken van de helm. Behalve als het koud is, want dan wordt de helm gezien als een muts. (Bahadorimonfared ea, 2013) Maar hopen op koude en veilige dagen, want de brommerrijder is een lijdend voorwerp als het gaat om verkeersveiligheid.

 

Categorie rij-tijger

‘Dan toch maar liever het openbaar vervoer’, volgens velen toeristen. ‘Chauffeurs hebben veel rij-uren, kunnen het verkeer beter inschatten en daardoor beter rijden dan zijzelf.’ Wellicht zelfreflectie of toch te bescheiden. Vergeet niet dat de Iraanse buschauffeurs vaak een andere attitude hebben in het verkeer en daarom meer risico nemen, dan bijvoorbeeld Nederlandse chauffeurs. Want ook de chauffeurs zijn onder de loep genomen. Van de ondervraagde bus- en truckchaffeurs was 30% onder invloed van de drug opium. Het middel helpt men om geen pijn te hebben van het lange zitten en daardoor kunnen ze langere uren maken. (Nadim ea 2009) Wat de rij-tijgers niet realiseren is dat ze juist hun eigen leven en dat van andere op het spel zetten. Natuurlijk, met een eigen huurauto heb je ook met deze oplossing-gerichte en hardwerkende chauffeurs te maken, maar dan kun je zelf het verkeer inschatten en daarop anticiperen. Wellicht toch het overwegen waard om zelf het initiatief te nemen in het verkeer.

 

Voor eigen bestwil

Het avontuurlijke Iraanse wegennet kent zijn uitdagingen en dat realiseert de Perzische overheid maar al te goed. Een goede investering zal ten eerste meer toeristen aantrekken. Als een toerist niet makkelijk zijn eigen weg kan vinden, dan wijkt het al gauw uit naar een andere bestemming. Ten tweede hebben de verkeersongelukken grote gevolgen op het economische bestaan. Naast dat er vele dodelijk slachtoffers zijn, zijn er ook vele slachtoffers die er een permanente handicap aan overhouden. Het onderhouden, verzorgen en de financiële afhankelijkheid van de getroffen mensen raakt de samenleving. Op meerdere vlakken is het de moeite waard om te investeren in het verbeteren van het verkeer. De overheid komt daarom in actie: politie controles, wegen opknappen, verkeersveiligheid promoten, etc. Het land is volop met een omslag bezig in het verkeer. (Nadim ea, 2009)

 

Al met al

Ja, Iraniërs voelen a need……..a need for speed. Hun eerste reactie als men door een andere auto voorbij geredn wordt is: INHALEN!!! Het valt er dus niet om heen te draaien, het verkeer in Iran is anders, uitdagend en misschien op sommige momenten beangstigend. Maar raak niet in paniek na het lezen van al die verhalen waaraan in deze rapportage wordt gerefereerd of wat er vooral op internet staat. Het wordt door Iran erkend dat er iets niet goed gaat op het heet-geblakerde-asfalt. En dat is goed nieuws, want overheidsinstanties doen onderzoek, komen met oplossingen, implementeren en monitoren. Dit geeft toeristen de ruimte om op eigen initiatief erop uit te gaan. Want met enige rij-ervaring kun je het Iraanse verkeer aan met een huurauto. Rij-veiligheid wordt in Nederland met de paplepel ingegoten, in tegenstelling tot de Iraanse rij-cowboys. Doe vooral rustig aan, laat je niet opjutten en hou het verkeer om je heen goed in de gaten. Je zult zien, werkelijkwaar, het is een verrijking van de vakantie.

 

Bronvermelding

A. Bahadorimonfared., M. Bakhtiyari., H. Soori., en anderen. (2013). Geraadpleegd op 19 december 2016 van de website: NCBI
A. S. Hellinga., J. Karelse., A. V. D. Made., en anderen. (2000). Geraadpleegd op 11 december 2016 van de website: TU Delft

F. Nadim., M.R. Monazzam., M. Yunesian., en anderen. (2009). Geraadpleegd op 9 december 2016 van de website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *