Home » Stories » Countries » Singapore » De legende van Singapore

De legende van Singapore

Op een dag besloot prins Sang Nila Utama uit Sumatra te gaan jagen met zijn mannen. Ze zagen een beest wat op een hert leek en stormde op het dier af. Het hert rende weg en verdween. Ondertussen waren de prins en zijn mannen afgedwaald op een punt van een heuvel. Ze waren hier nog nooit geweest. Het uitzicht was prachtig: tropische eilanden met witte stranden. In hun leven hadden ze nog nooit zoiets moois moois gezien.

De prins wilde het gebied zien en ontdekken. Hij besloot met zijn mannen ernaar toe te zeilen. Maar wat eruit zag als voorspoed, veranderde in storm. Het weer sloeg om in harde wind en grote golven. De boot kon de storm niet aan. Uit nood gooide de prins en zijn mannen al het vracht over boord. Maar ter vergeefs, de boot begon te zinken.

Toen kwam één van zijn betrouwbare adviseurs naar de prins toe, en zei: “Wellicht is het verstandig uw kroon overboord te gooien, het is immers het zwaarste object aan boord!” Of de betrouwbare adviseur onthouden had dat de prins een nakomeling is van de dochter van de Zeekoning, dat is niet bekend. Maar toen de prins zijn kroon in de zee gooide, hield de storm op.

De Merlion bij Marina Bay

Het lukte de prins en zijn mannen om hun reis voort te zetten. Ze belandden aan de kust van één van de prachtige eilanden. Eenmaal op aan land, ontdekte ze weer een dier, die ze nog nooit hadden gezien: een zwarte kop, een witte nek en een rood lichaam. Het beest was machtig mooi en keek de prins diep in zijn ogen aan. Maar voordat de mannen iets konden doen, verdween het vluchtig.

‘Wat is dat voor een dier?’ vroeg de prins. Niemand wist het echt zeker, maar één van de ministers wist van een dier die net zo magnifiek en vorstelijk leek. Ze noemde het dier ‘leeuw’ of ook wel ‘Singa’. Het was een teken voor de prins om zich te vestigen en te regeren op het land. Uit respect voor het dier en het land noemde hij zijn staat ‘Stad van de Leeuw’ – ‘Singapura’. (AsianFolkTales, 2017)

Sinds 1964 staat de ‘Merlion’ symbool voor Singapore. Nog steeds is het een toeristische trekpleister. Het hoofd symboliseerd het dier, die prins Sang Nila Utama voor het eerst zag. De staart, wat een vin is van een vis, is vernoemd naar ‘Temasek’, wat ‘Zee Stad’ betekend in het Javaans. Het is de plek waar de prins voor het eerst aan wal Kwam. (Ting, 2015)

 

 

Bronvermelding

AsianFolkTales. Geraadpleegd op 7 februari 2017

Y. K. Ting. (2015). Geraadpleegd op 7 februari 2017 van de website: Channel New Asia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *