Home » Stories » Countries » Singapore » Republiek van Singapore

Republiek van Singapore

In de volksmond ‘gewoon’ Singapore genoemd. Het land staat bekend als een staat en stad in één, met een vriendelijke alleenheerser aan de macht. We weten dat het in Zuidoost-Azië ligt en dat het best ver vliegen is. Niet erg, want het tropische klimaat maakt alles goed. En na zo’n lange rit gaat een cocktailtje er vast wel in. Maar niet te veel want Singapore is super duur. 

Zonder er echt te wonen, weten we wel wat over het kleine landje ver weg van Nederland. Nu de Haarlem Globetrotters er toch zijn, is het best leuk om ons er meer in te verdiepen. Vandaar een verslaggeving over……..SINGAPORE.

 

Britten vs Hollanders

Singapore haven vanaf Sentosa Island

Singapore gaat ver terug in de tijd en door de jaren heen is het altijd gebruikt als handelspost. In de vijfde eeuw legden de Chinezen er een haven aan. En ook Sumatra profiteerde van het strategisch gusntig gelegen gebied. Het werd een belangrijk punt in hun handelsroute. Het bracht voorspoed met zich mee en Singapore werd een welvarend handelscentrum.

Veel later, rond de 15e eeuw en de jaren erna, werd Singapore veroverd door verschillende Europese landen. Eerst overmeesterden de Portugezen het stukje land, waarna de Hollanders het gebied in de wacht sleepten. Helaas voor de Hollanders, raakten ze in gevecht met de Fransen. Natuurlijk had het Britse Rijk zijn reden om tegen de Fransen te vechten en stond Holland bij. Het gaf de Britten de mogelijkheid om Singapore op zich te nemen, voorlopig maar voor even. Na de oorlog gaven ze het namelijk, als een echte heer, weer terug aan Holland.

Ondertussen waren de Britten wonende in Singapore zelf bezig een goedlopend handelscentrum op te richten ten bate van het Britse Rijk. Het was dan ook logisch dat de Britten zelf niet instemden met het eerlijke gebaar. De in Java gestationeerde gouverneur Thomas Stamford Raffles forceerde de boel, tot genoegen van de lokale Britten. Raffles wilde graag een nieuwe handelsroute opzetten in hetzelfde gebied. Hij zag, net als velen, immense mogelijkheden. Met goedkeuring van de kroon ging hij naar Singapore. (1 Verrijp, Willems, 2017)

Bugis street market

Voor de nieuwe strategie van Raffles was het belangrijk om eerst goede banden te leggen met lokale gouvernement. Het was ondertussen 1819 en Singapore viel onder het rijk van Johor, die in dat jaar overleden was. Raffles kon alleen maar een verdrag sluiten met de oudste zoon, die toen niet veel te zeggen had. De Hollanders waren Raffles namelijk voor en hadden een dealtje gesloten met de jongste zoon die inmiddels sultan was.

Helaas lukte het de Sultan niet om goed te regeren. Niemand luisterde naar hem en het land werd een chaos. De Britten maakten gebruik van de situatie en ze smokkelden de oudste zoon naar het land en maakte hem de nieuwe sultan. In ruil daarvoor kregen de Britten de ruimte om een handelspost (verder) op te bouwen. Zo gezegd, zo gedaan.

In een gebied waar de Hollanders geen strenge regels handhaafden, maakten de Britten het tot een snelgroeiende handelsregio. Steeds meer mensen kwamen op Singapore af om er te werken en te wonen. De groei steeg zo ontzettend, dat de Hollanders niet anders konden dan in 1824 een verdrag te tekenen dat het Britse Rijk controle had over het gehele Singaporeese gebied. (2 The World, 2017)

Pas vele jaren later, In 1957, gaf het Britse Rijk toestemming voor Singapore om zelfstandig te worden. Onder leiding van de premier Lee Kian Yew kwam er onafhankelijkheid, in samenwerking met Maleisië. Maar in 1965 ontstonden er in Singapore etnische problemen en Maleisië trok zich terug. Dit gaf Singapore de gelegenheid om volledig onafhankelijk te worden. Met groot succes.
(Maleisie.be, 2017)

 

De diversiteit aan culturen

In de eerste paar eeuwen bestond Singapore niet. Het stukje land behoorde tot Maleisië en het waren vooral de Maleisische vissers die in de tropen woonden. Door de eeuwen heen heeft Singapore zich vervolgens kunnen ontwikkelen als een welvarend handelscentrum. Dit, mede dankzij de verschillende landen die zich vestigden in Singapore en in hun eigen voordeel inrichtten. Het trok altijd vele migranten.

Maar het aantal migranten steeg vooral na 1823 toen slavernij verboden werd in Singapore. Vooral mensen uit China, Indonesië, India, Pakistan, Ceylon en het Midden-Oosten trokken naar het land. De middenstand in Singapore bloeide op. De verschillende culturen, die de hardwerkende migrant met zich mee bracht, gaf een boost aan de Singaporese economie.

(GuideMeSingapore)

Tot vandaag de dag is er een diversiteit aan culturen, die zichzelf Singaporees noemen. De inwoners leven saamhorig naast elkaar, waardoor een specifieke geloofsvoorkeur niet uitmaakt. Het gaat totaal om ruim drie miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is met 4000 inwoners per vierkante kilometer één van de hoogste ter wereld. In vergelijking met Nederland is dat 10 keer zo hoog.
(TheOdora. 2014) (Fox, 2017)

Inwoners:

 • Chinese 74.2%
 • Maleisische 13.3%
 • Indische 9.2%
 • Overige 3.3%

Religie:

 • Boedism 33.9%
 • Islam 14.3%
 • Christendom 18.1%
 • Taoïsme 11.3%
 • Hindoeïsme 5.2%

(TheOdora. 2014)

 

De taal van het land

De officiële talen in Singapore zijn Maleis, Mandarijns, Tamil en Engels. In eerste instantie was de nationale taal Maleis. De drie andere talen kwamen er later bij, omdat het paste in de tijdsgeest van de opkomst van verschillende nationaliteiten. Door de Britse kolonisatie werd de basistaal Engels in officiële overheidsinstanties ingevoerd. Ook scholen gingen de taal steeds meer gebruiken. Het Mandarijns werd pas populairder in de 21ste eeuw toen de Chinese populatie begon te groeien in Singapore. Er werden allerlei faciliteiten opgezet, zoals de introductie van de Chinese scholen. De taal Tamil hoort bij de Indische/Singaporese bevolking. Het is een veelgebruikte taal in de Singaporese en Maleisische educatieve geschiedenis.

Tegenwoordig gebruikt men, naast de vier basistalen, ook nog andere talen. Door de diversiteiten aan culturen in Singapore zijn er in 2009 meer dan 20 andere talen geindentificeerd. Het is dan ook niet meer dan logisch dat kinderen meertalig opgroeien, zowel op school als in hun privéleven. (Davis, 2017)

Taal 2015

 • Engels 36.9%
 • Mandarijns 34.9%
 • Chinees 12.2%
 • Malay 10.7%
 • Tamil 3.3%
 • Overige 2%

(Davis, 2017)

 

De Singaporese topografie

Singapore is een republiek in Zuidoost-Azië en is niet veel groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Het bestaat uit 63 eilandjes, maar de helft is slechts bewoond. Het belangrijkste eiland is Singapore, waar tevens de hoofdstad Singapore ligt.  (Wikipedia, 2017)  (2 Verrijp, Willems, 2017)

Op de kaart is te zien dat in het noorden Thailand en een Maleisische schiereiland liggen. De Straat van Johor scheiden deze twee landen, wat Singapore een eiland maakt. Brunei en een andere gedeelte van Maleisië liggen aan de oostzijde van het land. In het zuidelijke gedeelte liggen diverse eilanden van Indonesië en Filipijnen.

De Straat van Singapore scheidt deze landen van de Republiek.

De Straat van Singapore

Ondanks dat de Straat van Johor grenst tussen Singapore en het vaste land, zijn er wel twee snelwegen die Singapore verbinden met Maleisië. Maar dat is niet de enige connectie. Vanuit het vaste land stromen er ook verschillende rivieren via Singapore naar de kust. De Seletar is met 15 km de langste rivier. Daarentegen is de Singapore River de belangrijkste rivier, omdat het door de kern van de stad heen kronkelt.

De stad bestaat verder uit allerlei type gebouwen: huizen, flats, wolkenkrabbers, malls, winkelstraten en kantoorgebouwen. De bouwwerken zijn dan ontworpen met een koloniaal uiterlijk en dan juist modern of ontzettend uniek. Singapore wordt met de jaren groter, ook qua oppervlakte. Doormiddel van dammen worden stukken moerrassen drooggelegd. Toch bestaat 40% uit parken, plantages, militair gebied en waterreservoirs. Daarnaast is 4% bedekt met bos. (2 Verrijp, Willems, 2017)

 

 

 

Bronvermelding

2 The World. (2017). Geraadpleegd op 8 februari

1.A. Verrijp., G. Willems. (2017). Geraadpleegd op 8 februari 2017 van de website: Landenweb

2.A. Verrijp., G. Willems. (2017). Geraadpleegd op 9 februari 2017 van de website: Landenweb

C.M.Davis. (2017). Geraadpleegd op 9 februari 2017 van de website: Wikipedia

Fox. (2017). Geraadpleegd op 9 februari 2017

GuideMeSingapore. Geraadpleegd op 8 februari 2017

Maleisie.be. (2017). Geraadpleegd op 8 februari 2017

The Odora. (2014). Geraadpleegd op 8 februari 2017

Wikipedia. (2017). Geraadpleegd op 6 februari 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *