Home » Stories » Countries » Thailand » Een natie in Rouw

Een natie in Rouw

De overleden koning voelt nog levend als we door Thailand heen reizen. Overal komen we de vriendelijk ogende man tegen. Bij elke winkel zien we een prachtige foto van hem met bloemenkransen eromheen. Enkele supermarkten hebben een speciaal ingerichte sectie met koningsproducten. Grote winkelcentra hebben een foto-exposities van zijn leven. En als we op internet willen, dan verschijnt eerst een foto van de voormalige koning op zijn troon, zodat we in gedachten kunnen blijven.

In Bangkok staat het paleis waar duizenden Thai naartoe reizen om afscheid te nemen. De groepen van 100 in zwart geklede mensen worden begeleid naar de laatste rustplaats van de zeer geliefde koning. Een pad gemaakt van lint is gespannen van het punt van verzamelen tot aan de ingang waar de koning ligt begraven. Militairen en politie begeleiden de groepen. Af en toe krijgen toeristen en verkeer de mogelijkheid om over te steken. Vanzelfsprekend gaat het lint dan omlaag.

Terwijl we onze ogen uitkijken hoe de Thaise bevolking afscheid neemt en steun zoekt bij elkaar, gebeurt er ineens iets heel onnatuurlijks. Naja, zo ervaren wij dat. De straat wordt namelijk ineens stiller. De soldaten sturen ons naar het voetpad tegenover het paleis. De wegen worden afgezet. Iedereen knielt of zit in ieder geval op de grond. In de verte zien we auto's met sirene's aankomen en rijden zo de hoek om weg. Was het de aanstaande koning? Wie weet. Geen halve minuut later doet iedereen net of er niets aan de hand is. Dus wij maar ook.

Het is voor ons een voorrecht om te ervaren hoe het Thaise volk rouwt om het overlijden van de voormalige koning. Het zijn de kleine, maar juist de alledaagse momenten, dat je even stilstaat. Niet overweldigend en helemaal niet vervelend, maar juist vredig en liefdevol. 

Lees hier over Zijne Majesteit Koning Bhumibol en je zult begrijpen waarom het dit mooie land zo aangrijpt. Hier in het Nederlands.

Credit: The last two pictures come from The Guardian newspaper's website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *