Home » Stories » Countries » Iran » Ervaar ‘oorspronkelijk’ Iran nu het nog kan

Ervaar ‘oorspronkelijk’ Iran nu het nog kan

Kunst bij de oude US ambassade in Teheran

Op vakantie gaan is het leukste wat er is, voor ons in ieder geval. Na lang wikken en wegen waren we vastbesloten: IRAN! Andere cultuur, anders eten, interessante geschiedenis, mooie steden en veel natuur. Dat is wat we van Iran konden vinden. Wellicht een uitzonderlijke vakantiebestemming en dat merkten we al gauw. Het duurde bijvoorbeeld even voordat we de Lonley Planet (LP) binnen kregen, net als het woordenboek Farsi – Engels. We ontmoetten mensen die er waren geweest en bijna in verliefde extase spraken over het land. Toch werden we ook gewaarschuwd door mensen die er vooral negatieve dingen over gehoord hadden: “Vrouwen hebben daar bijna geen rechten, het is er gevaarlijk, Iran is daar nu niet oorlog?” We lieten alles in het midden en we gingen op onderzoek uit.

Het is logisch dat mensen bezorgt zijn, want alleen al de geografische ligging maakt Iran een interessant land. Buurlanden die in oorlog zijn: Iraq, Pakistan en Afghanistan. Maar ook omringd door landen met geïsoleerde samenlevingen, zoals Saoedi-Arabië en Turkmenistan. Bij het raadplegen van het reisadvies van de Rijksoverheid werd op het kaartje van Iran een rood lijntje gemarkeerd bij deze oorlogsgebieden. Het wordt geadviseerd om het grensgebied niet te bezoeken. Daarnaast een grote rode plek bij Pakistan en een ‘alleen noodzakelijk reizen’-vlek bij Irak. Ook omschrijft de overheid dat er strenge leefregels, kledingvoorschriften en politieke spanningen zijn tussen westerse landen en Iran. De ‘wijs op reis’ van de website is dan ook dat een goede voorbereiding het halve werk is. (Rijksoverheid, 2016)

 

Iran wordt populair

Zo gezegd, zo gedaan. We bereiden ons voor door de reisdocumenten en cash te verzamelen, want pinnen kan daar nog niet. We proberen een beeld te vormen door ‘Onze man uit Teheran’ te kijken en we zien ook dat meneer Waes van ‘Reizen Waes’ een bezoekje heeft gebracht. Het zal ons niet verbazen als Floortje hem achterna is gereisd. Maar er is meer. Het lijkt alsof Iran steeds populairder wordt. Er worden artikelen in magazines geschreven over het land en ook steeds meer boeken hebben het onderwerp ‘Iran’ gekregen. Wat ontzettend fijn is om te weten is dat je als westerling Iran kunt overleven en dat je het daar misschien wel ontzettend leuk gaat hebben. Inmiddels vliegt de tijd voorbij en valt er niets anders op dan het zelf te ervaren.

 

Nederlandse investeringen

Ondertussen zit de Nederlandse overheid ook niet stil. Onze minister van Economische Zaken, meneer Henk Kamp, werkt aan een handelsmissie in Iran. Want, zo zegt hij: “Nederlandse ondernemers staan te popelen om zaken te doen in Iran.” Volgens het Financieele Dagblad kan dat binnenkort, omdat een groot aantal internationale sancties zijn opgeheven. Hierdoor kan er bijvoorbeeld betalingsverkeer met Europese en Iraanse banken opgezet worden, waardoor het vereenvoudigd wordt voor ondernemers om zaken te doen. Er is dus een reden om Iran op de kaart te zetten in Nederland. (FD, 2016)

 

Moskee in Kashan
Het veranderd langzaam

Eenmaal in Rome weten wij nog net op tijd onze vlucht te halen naar Teheran. In de shuttle-bus worden de laatste passagiers opgevangen met dezelfde bestemming. Het zijn alleen Iraanse passagiers en ze zijn in een jubelende stemming. Ze beginnen luid te zingen. Een man legt uit dat het een lied is over Iran als vaderland. We zien iemand anders om zich heen filmen, waarbij zijn telefoon langdurig focust in de richting waar wij zitten: de ‘witte westerlingen’. Tijdens onze vlucht en onze reis zijn we vaak de enige westerse toeristen. Het is nog steeds speciaal voor een Iraniër om een westerling te ontmoeten. Maar het zal veranderen, want in populaire hotels komen, soms groepen, Europeanen en Aziaten bij elkaar. Lufthansa vliegt al met een jumbo op Teheran en de jeep van National Geografic is ook al gespot. Zeer waarschijnlijk ligt hun reisgids binnenkort in de winkels.

 

Ervaar Iran

Dat sommige mensen het benauwd krijgen als ze er al aan denken om naar Iran te reizen, lijkt misschien logisch, maar in onze ogen erg overtrokken. Wie zich maar een beetje verdiept in het land zal merken dat het tegendeel ervaren wordt. Sterker nog, het lijkt erop dat Iran steeds meer een populaire vakantiebestemming aan het worden is en niet alleen voor Nederlanders, maar de hele wereld. En als het bedrijfsleven toe weet te slaan, is er geen houden meer aan. Gelukkig hebben wij geen spanningen ervaren die de Rijksoverheid omschreef op de website. Wel hebben we het advies opgevolgd en ons goed voorbereid. Het blijft ten slotte een ander land met andere leefregels. Uiteindelijk hebben we Iran ervaren als ‘oorspronkelijk’. In zoverre het oorspronkelijk is. We hebben ons niet laten tegenhouden door ‘enge’ verhalen, maar gingen daarentegen zelf op onderzoek uit. Het was een groot avontuur van kostbare waarde. Zeker de moeite waard!

 

Bronvermelding

  • FD. (2016, mei 9). Geraadpleegd op 5 oktober 2016
  • Rijksoverheid. (2016, april 15). Geraadpleegd op 5 oktober 2016

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *